sobota, 16 kwietnia 2011

PIGWA SYMBOL MIŁOŚCI SZCZĘŚCIA I PŁODNOŚCI

Kwiaty jej pojawiają się wczesną wiosną. Pigwa to jedna z najbardziej cenionych roślin leczniczych. Zawiera mnóstwo pektyn, wszelkich minerałów i witaminy C, B, A. Owoce pigwy są niezwykle aromatyczne, najlepiej zbierać owoce po pierwszych przymrozkach. Powinny poleżeć parę dni i później można je suszyć w temperaturze około 50 stopni.
Dzięki zawartości pektyn i garbników pigwa doskonale leczy nieżyty przewodu pokarmowego.
Proponuję używanie przetworów z pigwy na dobry apetyt, i wzmocnienie.
Oto kilka przepisów dla zdrowia i urody.
Na bolący brzuch Nie obrane owoce pokroić na drobne kawałki, zasypać cukrem. Proporcja: Jedna łyżka cukru na jeden owoc. Postawić w chłodnym miejscu na pięć dni. Pij 3 razy dziennie 1-2 łyżeczki wyciągu z pigwy, można dodawać do herbaty. Swieży sok warto pić przy anemii.
Dodatek do potraw mięsnych
1 kg pigwy, 1 szklanka wody - ugotować owoce pigwy.
Zawarty w niej olejek eteryczny nada potrawom ciekawy aromat i smak.
Smaczna galaretka Obrać 15 owoców pigwy, pokroić każdy owoc na dziesięć części, usunąć pestki i gotować w dużej ilości wody. Kiedy pigwa będzie miękka, dodać 1,5 kg cukru i dalej gotować. Całość musi przybrać konsystencję gęstej masy. Przecedź przez sito, najlepiej gdy ścieka wolno przez całą noc. Uzyskany sok wlać do garnka i postawić na małym ogniu. Gotować dotąd aż odparuje woda. Odstawić do ostygnięcia, wcześniej rozlane do małych słoiczków lub do salaterek.
Lotion na wygładzenie zmarszczek Grubo obraną skórkę pigwy zalać wódką, postawić na dwa tygodnie, następnie rozcieńczyć nalewkę przegotowaną wodą w proporcji pół nalewki i pół wody. Płynem smarować twarz i szyję.
By zlikwidować worki pod oczami Gniazda wraz z pestkami zalać małą ilością ciepłej wody, po 6 godzinach odcedzić. Używać do przemywań i okładów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz